Odata cu inaintarea in varsta, apar problemele de vedere, de multe ori atat la citit, cat si la departare. In acest caz, trebuie sa corectezi ambele tipuri de dioptrii, iar lentilele bifocale te-ar putea ajuta. Afla din randurile urmatoare ce sunt, cand reprezinta o alegere potrivita si care sunt avantajele si dezavantajele lor.
Ce sunt lentilele bifocale?
Lentilele bifocale sunt lentile cu doua puncte focale, diferite de cele monofocale (un singur punct focal) sau multifocale (progresive; cu mai multe puncte focale). In general, partea superioara a lentilei este pentru vederea la distanta, pe cand partea inferioara a lentilei este pentru vederea de aproape, cum ar fi cititul.
Acest tip de lentile a aparut la finalul secolului al XVIII-lea si a fost inventat de Benjamin Franklin. El a lipit cate doua jumatati diferite de lentile, obtinand o lentila hibrid. Pana atunci, persoanele care sufereau de prezbiopie erau nevoite sa poarte cate doua perechi de ochelari: pentru distanta si pentru citit.
Bineinteles, acest lucru poate fi facut si astazi, insa unii oameni prefera confortul unei singure perechi de ochelari de vedere, utila in ambele cazuri. De asemenea, astazi nu mai exista lentile bifocale lipite la mijloc, ci sunt create cu ajutorul tehnologiilor moderne. Ele corecteaza atat miopia (au in partea superioara dioptrii negative), cat si hipermetropia (au in partea inferioara dioptrii pozitive).
Diferenta dintre lentile bifocale si lentile monofocale
Lentilele monofocale corecteaza o singura problema de vedere. Astfel, ochelarii pot fi pentru citit sau pentru distanta, iar in cazul mai multor probleme de vedere trebuie schimbati intre ei. Prin comparatie, lentilele bifocale rezolva ambele neajunsuri in acelasi timp.
Diferenta dintre lentile bifocale si lentile progresive
Lentilele progresive sau multifocale sunt cele mai moderne, beneficiind de o trecere insesizabila intre segmentul pentru vederea de aproape si cel pentru vederea la distanta. Astfel, o asemanare intre cele doua tipuri de lentile este ca pot corecta ambele tipuri de dioptrii.
In timp ce lentilele bifocale au cele doua perspective vizuale despartite printr-o linie fina, vizibila pe suprafata lentilei, cele progresive sunt confectionate astfel incat trecerea de la planul apropiat la cel indepartat sa se realizeze printr-un canal de progresie, invizibil pe suprafata lentilei.
Cand trebuie sa porti ochelari cu lentile bifocale?
Ochelarii cu lentile bifocale pot fi purtati atunci cand este nevoie de o corectare a vederii atat la distanta, cat si de aproape, insa un specialist in oftalmologie este singurul in masura sa faca recomandari. Acest tip de ochelari inlocuieste necesitatea purtarii a cate doua perechi, schimbati intre ei in functie de context.
In general, ochelarii cu lentile bifocale se recomanda in cazul mai multor afectiuni (miopie, hipermetropie, prezbitism), atat timp cat problemele de vedere necesita o corectare bifocala (spre exemplu, daca esti diagnosticat cu hipermetropie sau cu miopie si prezbitism in acelasi timp).
Miopie, hipermetropie si prezbiopie – caracteristici
Miopia consta in dificultatea sistemului ocular de a distinge obiecte aflate la distanta, dar vederea de aproape este conservata. Aceasta afectiune se corecteaza prin dioptrii negative, insa progreseaza odata cu varsta.
Hipermetropia consta in dificultatea sistemului ocular de a vedea clar la departare, dar apar si probleme cu vederea de aproape. Aceasta afectiune este cauzata de formarea imaginii in spatele retinei, desi, in mod obisnuit, imaginea se formeaza pe retina. Din acest motiv, pacientii depun eforturi pentru focalizarea obiectelor, ceea ce duce la dureri de ochi si de cap. Hipermetropia se corecteaza cu dioptrii pozitive.
Prezbiopia este o afectiune cauzata in principal de inaintarea in varsta. Cristalinul isi pierde din flexibilitate, ceea ce duce la o focalizare din ce in ce mai dificila, mai ales a obiectelor aflate foarte aproape, precum literele mici dintr-un text, care se vad in ceata.
Tipuri de lentile bifocale
Lentilele bifocale sunt compuse dintr-un segment mai mic pentru citit, integrat in restul lentilei prin care poti vedea la departare. In functie de forma acelui segment pentru vederea de aproape, exista urmatoarele tipuri de lentilebifocale:
- Flat-top – este o lentila plata cu segmentul mic din partea inferioara in forma de litera D. Cele doua segmente de lentila sunt separate printr-o linie fina, dar vizibila pe suprafata acesteia.
- Segment rotund – o lentila mai putin intalnita astazi, dar care prezinta avantajul ca privirea sa poata ajunge mai rapid in zona destinata vederii de aproape.
- Blended – segmentul pentru citit are marginile intrepatrunse cu restul lentilei.
Care sunt avantajele lentilelor bifocale?
- Au o calitate optica sporita pentru ambele tipuri de segmente;
- Campul vizual este mare, deoarece segmentele ocupa integral suprafata lentilei;
- Pentru unele persoane, timpul de adaptare este mai rapid decat in cazul lentilelor progresive;
- Elimina purtarea a doua perechi de ochelari cu lentile monofocale;
- Se vede clar prin ele;
- Pot beneficia de o multime de tratamente (protectie UV, confort sporit, rezistenta a lentilelor mai mare etc.);
- Sunt mai ieftine decat lentilele progresive.
Care sunt dezavantajele lentilelor bifocale?
- Linia de despartire dintre segmente este vizibila si poate fi deranjanta;
- Pot obosi ochii, mai ales in perioada de acomodare;
- Sunt mai scumpe decat lentilele monofocale;
- Acomodarea poate reprezenta o provocare pentru unele persoane.
Lentilele bifocale ajuta la corectarea vederii atat la distanta, cat si de aproape. Consulta un specialist pentru alegerea lentilelor potrivite in cazul tau!