Lentilele de contact reprezinta o optiune din ce in ce mai populara de corectare a afectiunilor oculare, datorita aspectului natural de care se bucura purtatorii, confortului, dar si altor beneficii. Sunt disponibile multe tipuri de lentile, cu preturi accesibile, astfel incat sa poti achizitiona un produs care sa se potriveasca nevoilor si asteptarilor tale.
Daca sunt atat de multe variante pe piata, cum alegi cele mai bune lentile de contact pentru tine? Pentru a-ti usura procesul de selectie, iti prezentam principalele clasificari si prin ce se caracterizeaza fiecare tip de lentile de contact.
In functie de perioada de purtare
O prima deosebire a lentilelor de contact se face intre cele de unica folosinta, cu purtare zilnica sau cu utilizare continua. De asemenea, putem vorbi despre frecventa de inlocuire: o zi, bi-lunar, lunar etc. Daca lentilele sunt schimbate periodic in functie de tipul acestora si sunt igienizate temeinic, te poti bucura atat de confort ocular, cat si de o vedere sanatoasa.
Lentile de unica folosinta
Fiecare pereche de lentile de acest fel este sterilizata si poate fi purtata o singura data, doar pe timpul zilei, dupa care se arunca. Avantajul este ca nu trebuie igienizata dupa folosire si pastrata intr-un recipient special peste noapte.
Acest tip de lentile este recomandat persoanelor care poarta ochelari de vedere in mod obisnuit, insa vor sa beneficieze de confort cand practica un sport sau de un aspect natural cand participa la un eveniment. Totodata, este indicat celor care au un program incarcat sau pur si simplu nu vor sa isi bata capul cu igienizarea lentilelor.
Lentile cu purtare zilnica
Sunt lentile refolosibile care se poarta ziua, pentru o perioada de 14 zile, de o luna sau in functie de specificatiile produsului ales de tine. Se curata cu solutie speciala inainte si dupa fiecare utilizare.
Pentru rehidratare si igienizare, se lasa peste noapte intr-un recipient numit lens case, cu o cantitate suficienta de solutie. Nu folosi niciodata apa, pentru ca poate contine microbi. Tine cont ca lichidul special din recipient trebuie inlocuit zilnic.
Lentile cu purtare continua
Daca vrei sa porti lentilele atat ziua, cat si noaptea, opteaza pentru lentile cu utilizare extinsa. Acestea pot fi folosite in mod continuu pentru o perioada de pana la 30 de zile. totusi, specialistii recomanda sa le porti doar ziua si, ocazional, noaptea. Cat timp nu sunt folosite, lentilele se depoziteaza in lens case. Astfel, scazi riscul de infectii oculare si de disconfort.
in functie de material
Lentilele de contact pot fi moi, rigide sau dintr-un material hibrid, iar fiecare tip are avantaje si dezavantaje. Iata doua caracteristici importante al acestor produse:
-
Transmisibilitatea la oxigen – timpul de purtare si confortul ocular sunt influentate de capacitatea lentilei de a lasa oxigenul sa ajunga la cornee, masurata in Dk/t;
-
Continutul de apa – cu cat continutul de apa este mai mare, cu atat va fi mai buna transmisibilitatea la oxigen si va creste confortul ocular.
Lentile de contact din Hidrogel
Lentilele de unica folosinta sau cele zilnice pot fi din Hidrogel. Au un continut ridicat de apa, in general, si au un grad bun de transmisibilitate a oxigenului. Totusi, aceasta capacitate scade odata cu trecerea orelor, iar din acest motiv nu sunt recomandate pentru purtarea indelungata.
Lentile de contact din silicon-Hidrogel
Silicon-Hidrogelul are o transmisibilate la oxigen superioara Hidrogelului, motiv pentru care materialul este utilizat pentru lentilele cu purtare continua (zi/noapte), pana la 30 de zile. De asemenea, ai la dispozitie mai multe tipuri de materiale care se incadreaza in aceasta categorie, precum Belafilcon A si Comfilcon A.
In functie de afectiunea oculara si de dioptrii
Lentilele de contact pot fi impartite in functie de problema de vedere si de dioptriile necesare pentru corectarea miopiei, hipermetropiei, prezbiopiei si astigmatismului. Lentilele standard sunt disponibile cu dioptrii de pana la -12.00 si +8.00, respectiv -9 sph si +4 sph pentru astigmatism.
-
Lentile de contact monofocale – cu minus sau cu plus, pentru miopie sau hipermetropie;
-
Lentile de contact multifocale – corecteaza atat vederea la distanta, cat si cea de aproape. Sunt indicate, adesea, pentru persoanele cu prezbiopie;
-
Lentile de contact torice – au un design special, conceput pentru corectarea astigmatismului.
Alte clasificari ale lentilelor de contact
In afara de regimul de purtare, material si afectiunea oculara, lentilele de contact se clasifica:
-
In functie de diametru – valorile standard sunt de 14 si 14,2;
-
In functie de raza de curbura – la un control de specialitate, oftalmologul sau optometristul iti va indica valoarea corecta pentru tine;
-
Cu sau fara filtru de protectie UV – lentilele de contact pot proteja vederea de razele UV, daca au un filtru special;
-
In functie de scopul purtarii – pentru corectarea problemelor de vedere (lentile cu dioptrii), pentru o vedere clara si pentru modificare culorii ochilor (lentile de contact colorate cu dioptrii) etc.
Programeaza o consultatie optometrica gratuita si comanda online, pe vedioptic.ro, lentilele de vedere potrivite pentru nevoile tale. Respecta indicatiile specialistului referitoare la aplicare, regim de purtare si igienizare, pentru a te bucura de o vedere sanatoasa si de un confort ocular sporit.