Operatii de cataracta adulti

Cataracta este o afectiune oftalmologica, frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.

Cataracta poate fi congenitala sau dobandita. Studiile arata ca aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani sufera de aceasta afectiune, existand insa cazuri in care aceasta afectiune poate fi intalnita si la persoane mai tinere.

In stadiile avansate, netratata, aceasta afectiune poate produce complicatii grave. De cele mai multe ori, ambii ochi sunt afectati, fara ca scaderea vederii sa fie insotita de durere. Pacientul acuza scaderea progresiva a vederii sau incetosarea acesteia. Se poate intampla ca mai multe tipuri de cataracta sa se dezvolte in cadrul aceluiasi ochi. Calitatea vederii poate fi favorizata sau defavorizata, in functie de tipul cataractei, de lumina zilei sau de lumina difuza. Schimbarea ochelarilor, in nenumarate randuri, este un proces facut in zadar in acest caz, pacientul fiind tot mai nemultumit de calitatea vederii sale.

De-a lungul timpului, persoanele cu un singur ochi afectat ajung sa dezvolte cataracta si pe ochiul sanatos. Aceasta afectiune nu este una dureroasa, nu cauzeaza lacrimare excesiva, roseata sau mancarime la nivelul ochiului.

Contrar parerilor generale, cataracta nu reprezinta o pelicula asemanatoare pielii care acopera ochiul sau lentila. Ea reprezinta o schimbare graduala in structura lentilei unui ochi, care face vederea din ce in ce mai incetosata.

cataracta-1845x810-1
catarcta

LA CE VARSTA APARE CATARACTA?

Studiile arata ca peste 70% din persoanele de peste 65 de ani vor dezvolta mai devreme sau mai tarziu cataracta.

Momentul aparitiei bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de „bucuria de scurta durata” , mai exact momentul in care pacientul constata o imbunatatire a vederii si renunta la purtarea ochelarilor. Desigur, in scurt timp, persoana afectata constata scaderea vederii si incearca, in zadar, schimbarea ochelarilor. Acesta este momentul in care pacientul trebuie neaparat sa consulte un oftalmolog.

Trebuie sa amintim, de asemenea, de cataracta juvenila – intalnita la varste fragede, dar si de cataracta congenitala – inascuta. Aceste tipuri sunt rare si se manifesta de obicei la ambii ochi, unul dintre ei fiind mai afectat decat celalalt.

CARE SUNT SIMPTOMELE CATARACTEI?

Tratamentul cataractei juvenile depinde de felul in care aceasta interfereaza cu dezvoltarea normala a simtului vizual. In unele cazuri, interventia chirurgicala in randul persoanelor cu cataracta este necesara pentru o alta patologie oftalmologica asociata, precum retinopatia diabetica sau degenerescenta maculara.

In cele mai multe cazuri afectiunea este cauzata de anumite tulburari vizuale, dintre care amintim:

  • Vedere incetosata, greoaie, neclara;
  • Fotofobie - intoleranta la lumina, naturala sau artificiala;
  • Disconfort vizual cauzat de lumina farurilor din trafic;
  • Necesitatea schimbarii relativ frecventa a lentilelor de la ochelari;
  • Vedere dubla;
  • Dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, datorate tulburarilor vizuale.

Care este pretul unei operatii de cataracta?

Tarifele sunt diferite in functie de tehnica si de tipul de cristalin artificial folosit, variind itre 1800 lei cel mai ieftin si 7000 lei.

Deschide chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Buna ziua 👋
Cu ce pot sa va ajut?