Cum alegi corect cei mai buni ochelari de soare pentru tine

Ochelarii de soare sunt un accesoriu la modă, cu multiple beneficii pentru protecția oculară. Descoperă, în cele ce urmează, cum să alegi perechea potrivită pentru tine în funcție de forma feței și modelele existente pe piață.

De ce este bine să porți ochelari de soare?

Ochelarii de soare sunt un accesoriu la modă care protejează ochii de razele ultraviolete și oferă, astfel, confort vizual. Fără protecție, ochii pot fi afectați grav pe termen lung, razele nocive putând cauza afecțiuni oculare. 

Ochelarii de soare sunt importanți deoarece protejează și împotriva vântului, prafului și altor particule care pot leza corneea. Totodată, persoanele cu dioptrii pot beneficia de lentile heliomate care să le ajute să vadă bine indiferent de vreme.

Cum alegi ochelarii de soare în funcție de forma feței?

Unul dintre cele mai importante aspecte estetice este potrivirea formei ochelarilor de soare cu forma chipului tău. Aceștia o pot pune în valoare într-un mod armonios, oferindu-ți, pe lângă protecție, un look inspirat.

Fața ovală

Dacă ai o astfel de formă a feței ești o persoană norocoasă, deoarece mai toate modelele de ochelari de soare ți se potrivesc. Datorită liniei uniforme a bărbiei și a pomeților ușor pronunțați, chipul oval este caracterizat de armonie, astfel încât nu trebuie să îți bați capul foarte tare cu găsirea unor ochelari ideali. 

Experimentează diverse modele și poartă ceea ce te face să te simți bine, însă evită, totuși, lentilele supradimensionate. Dacă ai pomeții accentuați, ar fi bine să alegi un model cu rame îngroșate în partea de sus. Pentru un efect feminin, poartă rame cat eye, iar pentru un aspect mai îndrăzneț, alege rame oversize.

Fața rotundă

Dacă ai chipul rotund, atunci linia bărbiei este rotunjită, iar pomeții ceva mai pronunțați. Fruntea este, de asemenea, ușor circulară. Astfel, un model de ochelari de soare care se potrivește bine unei persoane cu fața rotundă este cel cu rame groase și lentile late sau dreptunghiulare. Sunt de evitat lentilele rotunde și ramele subțiri sau într-o nuanță deschisă.

Fața pătrată

Chipul pătrat este caracterizat de o linie dreaptă a bărbiei și dimensiuni generale proporționate. Dacă te regăsești în această descriere, atunci poartă ochelari cu rame colorate, de formă ovală sau rotundă. De evitat sunt ochelarii cu rame deschise la culoare, de formă dreptunghiulară sau pătrată. 

Fața diamant

Dacă ai chipul în forma unui diamant, înseamnă că ai pomeți accentuați, bărbia unghiulară și o linie mică a frunții. Astfel, un model de ochelari care ți se potrivește este cel al căror lentile nu sunt încadrate de rame. 

Fața inimă

Cu un chip în formă de inimă te poți bucura de ochelarii de soare cu rame subțiri, rotunde sau ovale, în culori deschise sau cat eye, care să contrabalanseze cu bărbia ușor ascuțită. În acest sens, evită ramele groase de culori închise. Un alt model care se potrivește este cel cu rame rotunde sau pătrate, dar a căror margine superioară să fie ușor îngroșată.

Ce tipuri de ochelari de soare există în funcție de forma ramelor?

Imaginea poate fi descărcată de aici.

După ce ai stabilit cam care sunt modelele de ochelari de soare care se potrivesc cu forma feței tale, este timpul să analizezi și forma ramelor. În ultimul timp, fel de fel de modele au apărut, dar nu toate sunt indicate pentru diferite ocazii și situații. Dacă vrei să fii în pas cu moda și cu recomandările stiliștilor, iată care sunt principalele tipuri de ochelari de soare:

Ochelari de soare cu rame geometrice

Aceștia sunt indicați persoanelor cu fața de formă pătrată, reușind să estompeze liniile dure ale maxilarului. Pentru un aspect clasic, poți opta pentru lentile negre și rame argintii, iar pentru un look jucăuș, alege lentile colorate sau cu reflexii.

Ochelarii de soare de formă pătrată, hexagonală sau dreptunghiulară se potrivesc persoanelor cu fețe rotunde sau ovale. Alege perechea potrivită care să îți pună în evidență stilul și personalitatea.

Ochelari de soare oversize

Specifici anilor ‘70, ochelarii oversize sunt la modă și în zilele noastre. În general, se potrivesc oricărui tip de formă a feței, însă dacă ai chipul alungit ar fi mai bine să-i eviți. Oricum, cu siguranță nu poți trece neobservat dacă porți o astfel de pereche de ochelari!

Ochelari de soare cu forme consacrate

Ochelarii în forma ochilor de pisică (cat eye) sunt un accesoriu cu aspect retro, ideal pentru ținutele feminine. Un model clasic sunt cei cu lentile negre și rame albe.

Ochelarii clubmaster se disting prin rame îngroșate în partea de sus și lentile descoperite în partea inferioară. Se potrivesc mai ales bărbaților.

Ochelarii de soare tip fluture sunt de dimensiuni mai mari, cu rame groase sau subțiri, fiind feminini și moderni.

Ochelari de soare wrap around

Aceștia oferă cea mai bună protecție împotriva razelor soarelui și a intemperiilor, acoperind bine ochii și părțile laterale ale acestora. Ochelarii wrap around sunt potriviți pentru condus, plimbări lungi sau drumeții.

Ochelari de soare în funcție de lentile

Ochelari de soare cu lentile transparente

Acest tip de ochelari sunt ușor de asortat și purtat, fiind discreți. Sunt preferați mai ales la ocaziile formale, când trebuie să adopți un stil mai clasic sau mai sobru de îmbrăcăminte.

Ochelari de soare cu lentile colorate

Lentilele colorate pot înfrumuseța orice ținută, iar dacă îți achiziționezi mai multe perechi le poți asorta corespunzător. Totodată, poți opta chiar pentru un aspect gradient, care să reflecte culorile care îți plac cel mai mult. Un alt model sunt lentilele oglindă, care ies în evidență și reflectă lumina într-un mod armonios, fiind o alegere bună mai ales în cazul ochelarilor sport.

Ochelarii de soare reprezintă un accesoriu necesar mai ales vara, când soarele este puternic, dar și iarna, atunci când zăpada reflectă puternic lumina.

Lasă un răspuns

Deschide chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Buna ziua 👋
Cu ce pot sa va ajut?